Verlies en Rouwverwerking

rouwverwerking-assen-rolde

Rouwverwerking Assen

In ieders leven komt er een moment van verlies. Dat kan zijn het verliezen van een dierbare, je baan, je gezondheid of je huwelijk. Maar verlies is ook aan de orde wanneer er in je verleden dingen zijn gebeurd die nog steeds een schrijnende pijn veroorzaken in je huidige leven.

Ook op het oog minder aangrijpende situaties kunnen een gevoel van verlies opwekken, bijvoorbeeld verlies van jeugdigheid, pensionering of zelfs een verhuizing.

Rouw is dan een normale, gezonde, emotionele reactie op de nieuw ontstane situatie, waarmee je nog niet kan omgaan. Om te rouwen, heb je tijd nodig. Hoeveel tijd is voor niemand hetzelfde. Wel merk je na verloop van tijd dat je verdriet minder heftig wordt.

In mijn praktijk in Rolde, bij Assen, ontvang ik veel mensen met verlies-en rouw.

Rouwverwerking

Eigenlijk betekent rouwverwerking het verlies van het beeld wat je van anderen of van het leven had, van jouw leven. Het is ingrijpend en voelbaar in al je vezels. Dat gaat in de meeste gevallen gepaard met veel verdriet, boosheid, onbegrip en verwarring. Er kunnen zelfs lichamelijke klachten ontstaan.

Het verwerken van een verlies kost veel energie en dat heeft tijd nodig. In jouw tempo, niet dat wat de omgeving van je verwacht. Wat je in die tijd doet is belangrijker dan de tijd zelf.

Dit proces gaat met vallen en opstaan gepaard. Soms stokt het verwerkingsproces en heb je geen idee hoe je nu verder moet. Ook dat is normaal.
Je zit dan gevangen in je verdriet en/ of boosheid, je gevoelens raken verdoofd en soms kan je zelfs de zin van het leven niet meer zien.

Samen aanpakken

Het kan zijn dat je eens met een psycholoog of therapeut wilt gaan praten. Om je rouw samen op te pakken of omdat het zo ingrijpend is dat het je dagelijkse doen en laten te veel beïnvloedt. In onze gesprekken zullen we er op focussen hoe we je verlies een plaats in je leven kunnen geven.

In ondersteunende, helpende gesprekken komt het helingsproces (terug) op gang, waarbij het verlies een waardevolle betekenis krijgt.
Zo ontstaat zicht op een andere, nieuwe toekomst. Een toekomst waarin je nieuwe mogelijkheden ontdekt en je welbevinden terugkomt.

Heb jij hulp nodig bij je rouwverwerking? Maak een afspraak. Ik help je graag verder!

Ina Radstaak
Geregistreerd bij NFG en RBCZ


Ik ben aangesloten bij:

nfg-rbcz
Therapie Assen
Ina Radstaak is gediplomeerd therapeut en gecertificeerd EFT-relatietherapeut met praktijk in Rolde bij Assen. Ze is geregistreerd bij de NFG en RBCZ.

Ervaringen van cliënten
"Ik voelde mij snel bij Ina op mijn gemak." Lees verder...
Ik ben ook aangesloten bij:

therapiepsycholoog relatietherapeuten
Therapie Assen
wordt gewaardeerd met 5 uit 5 sterren op basis van 5 reviews
Therapie Assen
Landschrijverlaan 41
9451 KT Rolde
Route naar mijn praktijk
Top