Wat is een trauma?
Een trauma ontstaat bij een ingrijpende ervaring zoals geweld, beroving of een zwaar ongeluk. Deze ervaring zorgt voor een breuk in je bestaan en daarmee in je identiteit. Dit gaat gepaard met hevige angst, hulpeloosheid en vooral machteloosheid.
Vaak verdwijnen de symptomen na verloop van tijd. Het lukt echter niet iedereen om de vreselijke ervaring op eigen krachten te verwerken.
Soms lijkt het erop dat je de ervaring verwerkt hebt en dan ineens kan er een aanleiding zijn, hoe miniem ook, waardoor je last krijgt van concentratie- en slaapproblemen.
Je schrikt sneller, wordt rusteloos en prikkelbaar. In je dromen komt de traumatische gebeurtenis steeds opnieuw terug en overdag krijg je last van flashbacks.
Begeleiding bij een trauma
Het verwerken van een trauma vereist absoluut een voorzichtige, steunende aanpak in een veilige omgeving, waarin je stap voor stap wordt geconfronteerd met aspecten van de gebeurtenis.
Alle gevoelens mogen er zijn en geuit worden. Je leert omgaan met je angst, woede, wanhoop en vooral: je verdriet. Daarnaast is er ruime aandacht voor de vraag en het ongeloof hoe dit jou heeft kunnen gebeuren.
Hierna kan het proces van loslaten ontstaan, gevolgd door het zoeken van nieuwe betekenis en opdoen van ervaringen die houvast bieden.
Een trauma tekent niet alleen je leven, na een goede verwerking zul je ook groei ervaren. Wellicht kwetsbaarder, maar tegelijk ook sterker!
Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken?
Neem dan gerust even contact met mij op.
Ina Radstaak
Geregistreerd bij NFG en RBCZ